О идеолошким погледима Светог Николаја

03. маја 2017. / Коментар

Насупрот данас учесталим „политички коректним“ цензурисањем дела Светог владике Николаја, његово разобличавање духа обезбожене савремене Европе осењене туђинским (неевропским) духом, oстаје неотуђиво наслеђе србске духовне и националне баштине. Исти статус свакако има и владикино разобличавање однарођене псеудоелите, капитализма, као и свих других комуно-демократских и масонских отрова. Јер осим врхунских плодова које је остварио као духовник, подвижник, богослов и епископ, владика Николај је у својим многобројим делима оставио грађу од идеја и мисли, драгоцених за изградњу и препознавање аутентичног светосавског израза у савременој политици.

Такав израз представља узор нашем прегнућу, као и компас нашој национал-револуционарној борби против Система, као и против свих антихришћанских и антинационалних тековина савременог света, које су као такве препознате и разобличене идејом и пером Светог Николаја Србског. Наиме, као што је социјални и антикапиталистички чинилац такве његове идеје изложен у спису „Средњи систем код Срба“, тако је основа њених духовних координата на кристално јасан и упечатљив начин изражена у предавању „Национализам Светог Саве“ (1937) и списима „Србски народ као теодул“ (1941), „Речи србском народу кроз тамнички прозор“ (1944), као и у владикиној беседи над одром „политичара са крстом“ и „идеолога хришћанског национализма“ Димитрија Љотића. Сва побројана дела, јесу од изванредног значаја за разумевање Србске идеје, као мисли Божије о србском народу, те разумевања србске историје, србског сопства и завета, као и нераскидиве споне између православног Хришћанства и србског национализма. 

Због свега наведеног, наш Покрет је управо Светог владику Николаја, као једног од најзначајних учитеља Србске идеје, изабрао за своје крсно име и свог небеског покровитеља.

Врх стране